«

»

Mar
08

Lodewijk Asscher kandidaat-lijsttrekker

Op het congres van de PvdA van 7 maart 2020 heeft Lodewijk Asscher bekendgemaakt weer lijsttrekker te willen zijn bij de volgende verkiezingen. Dat is een moedig voornemen, want de laatste keer liep het niet zo goed af. En het is ook een begrijpelijk voornemen, want het gaat weer beter met de PvdA, en het kan niet anders of Lodewijk mag dat voor een deel op zijn conto schrijven.

Maar er is toch iets vreemd met die aankondiging. In de eerste plaats is de kandidaatstelling nog niet opengesteld. Dat doet een partijbestuur en niet een kandidaat. Geen enkele andere kandidaat kon zich tijdens het congres op dezelfde wijze presenteren. In de tweede plaats zou het partijbestuur nog eens over die procedure moeten nadenken. De tweestrijd tussen Samsom en Asscher heeft zeer negatief voor de partij uitgepakt.

Daarbij is van belang dat anderen die mogelijk bereid zouden zijn de lijst aan te voeren, dat voorrecht moeilijk via een twee- of driegevecht van enkele maanden kunnen verwerven. Ik noem twee mensen die het zouden kunnen – natuurlijk in alfabetische volgorde: Ahmed Aboutaleb en Frans Timmermans. Die zou je moeten vragen, want een burgemeester van Rotterdam en een vicevoorzitter van de Europese Commissie gaan niet publiekelijk naar iets anders solliciteren. Maar misschien willen ze wel. Het gerucht gaat dat bij de vorige kandidaatstelling ook overwogen is om een kandidaat aan te wijzen, maar dat die zich terugtrok toen er een publieke competitie van werd gemaakt.

Eigenlijk is het enige dat uit de ontijdig aangekondigde kandidatuur van Lodewijk kan worden afgeleid, dat hij ten minste twee voortreffelijke kandidaten geen ruimte wil bieden.