«

»

Feb
20

Rozen

Gister meegedaan aan de campagne in Lansingerland. Gerard Bovens, die ik nog ken uit 1972 van de Nederlandse Economische Hogeschool, de voorloper van de Erasmus Universiteit, en andere partijgenoten staan om tien uur klaar in het centrum van Bleiswijk.

X

Het is bitter koud, maar de diep in hun jassen weggedoken voorbijgangers willen graag een prachtige roos aannemen en een praatje maken. Dat is een goed teken voor de verkiezingen. Ik herinner me ook campagnes waar zelfs een roos geen goed kon doen.

“Dit kabinet is niet goed voor de gewone mensen. Ze verdelen de lasten niet eerlijk”, zegt een mevrouw. De leus van de PvdA (‘Het moet eerlijker’) is dus toch zo gek nog niet. Columnist Bas Heijne van de NRC, een collega van Martin Bosma van de PVV, had er kritiek op. Maar ik geloof wel in een appel op eerlijkheid.

Om elf uur verlaat ik mijn vrienden en ga met mijn vrouw naar een begrafenis in Bodegraven. Een dankdienst, want de overledene was bijna honderd jaar en een heel lieve vrouw.
De liederen die gezongen worden ken ik nog uit mijn jeugd. ‘Leer mij volgen zonder vragen’. Ik heb dat lang geleden afgeleerd. Dankbaar gooit iedereen rozenblaadjes in het graf.

Tegen drieën voeg ik mij weer bij de campagnevoerders, die inmiddels in het centrum van Berkel staan. De groep is ondanks de kou nog welgemoed. Ook hier een welwillende sfeer bij het winkelend publiek.
Plots duiken een schoondochter en kleinkind op. Dan weet je weer waarom je in de politiek zit. Het gaat uiteindelijk altijd om eerlijke kansen en een goede toekomst voor kinderen.