«

»

Jun
14

Cultuur, 14 juni 2011

Europa - Boldi

Sommige herinneringen vervagen niet.
In mijn vroege jeugd in het Limburgse Hoensbroek mocht ik voor het eerst naar een echt concert.
Het Limburgs Symphonie Orkest onder leiding van André Rieu speelde in het Luxor theater aan de Akerstraat. Het Luxor was eigenlijk een bioscoop. Ik herinner me nog de lange rij wachtenden voor de film over de kroning van Koningin Elisabeth. Verder specialiseerde het Luxor zich in Duitse tranentrekkers en Amerikaanse Westerns.
Na High Noon in het Luxor heb ik nooit een betere Western gezien.
Maar af en toe werd de bioscoop een concertzaal. In jacquet geklede musici zaten tegen elkaar aangedrongen op het te kleine podium. Dan worstelde André Rieu zich naar voren. En het leek of de hemel openging. Ons land was toen nog arm, maar iedereen was trots op het LSO. Nu zijn we rijk en moet het LSO verdwijnen: VVD en PVV, die in het bijzonder in Limburg de verkiezingen wonnen, houden niet van cultuur voor de elite. Een koekje van eigen deeg dus voor de Limburgers? Nee, dit mag het goede Limburg niet worden aangedaan.

Hitting things just with qi - Cang Xin

Dit weekend – om de cultuurramp die zich voltrekt te vergeten – maar naar buiten. Op het Lange Voorhout in Den Haag is de traditionele beeldententoonstelling weer ingericht. Ditmaal werk uit China. Een op zijn knieën en handen rustende reus met zijn hoofd op zijn borst, een enorm hoofd met een paal erdoor, een vaas en een paar stapels samengebonden afval. Op het Binnenhof en de Hofplaats staan werken van Hongaarse kunstenaars. Ze maken iedereen attent op het Hongaarse Voorzitterschap van de Europese Unie. Een mooie sculptuur van Boldi uit marmer heet Europa.

En dan in Amsterdam, lopend van station Amsterdam-Zuid langs de Minervalaan tot het Hilton en rechtsaf de Apollolaan op. Wat een weelde.

En op tweede Pinksterdag lokt het Schiedams museum met een tentoonstelling over tekenkunst in Nederland. Prachtig.

Kunst, kunst! Wat hebt u misdaan om zo door een minderheidskabinet van VVD en CDA, in samenspanning met de PVV te worden verkracht en mishandeld?

Terroir - Frederic Beaufils