«

»

Feb
28

Bleker

Gisterochtend was Pieter Winsemius, lid van de VVD en oud-minister van Milieu, te gast bij Vroege Vogels.
De verkiezingsleus van de VVD: ‘Een koe in de wei is ook natuur’ sprak hem al niet zo aan. Maar nu heeft hij een stemadvies gegeven voor aanstaande woensdag: stem niet op VVD, CDA en PVV als de natuur u lief is. Het kabinet voert volgens hem een rampzalig natuurbeleid en samen met Veerman (CDA) protesteert hij daar al geruime tijd tegen.
Tevergeefs. Ze vinden bij Mark Rutte en Henk Bleker geen gehoor.

Bleker begrijpt niet dat mensen, die volgens hem alles aan hun partij te danken hebben, zo’n stemadvies kunnen geven. Volgens hem hebben deze protesterende oud-ministers -net als hijzelf- alles aan hun partij te danken. En nu kunnen ze hun mond niet houden: stank voor dank. De partij heeft altijd gelijk. De partij is groter dan zijn leden. Leer ons volgen zonder vragen.

Zelf heeft Bleker waarschijnlijk inderdaad alles aan zijn partij te danken. Maar hij vergist zich als hij denkt dat dat ook voor Veerman en Winsemius geldt. Of voor Bert de Vries, die na de kabinetsformatie bedankte voor het CDA. Deze mensen waren zo waardevol voor hun partij omdat ze zoveel meebrachten. Ze waren geen lid geworden omdat ze er zoveel beter van konden worden.

En loyaliteit dan? Een goede vraag. Loyaliteit waaraan? Beide heren hebben echt geen tijd en geen zin om hun partij bij elk verschil van mening te beschadigen. Maar als de partij iets gaat beschadigen wat zij van eminent belang vinden, voelen ze zich vrij om te spreken.

Bleker bood een paar dagen geleden zijn excuses aan aan Geert Wilders. Hij had in algemene zin iets onaardigs over de PVV gezegd en dat pikte Wilders niet. Wilders belde Rutte, Rutte Verhagen en Verhagen Bleker. En Bleker zag, net als Leers kortgeleden, meteen in wat hij allemaal aan Geert te danken had. Sorry, dat had ik niet moeten doen.

‘Never mind’, zegt Geert. Hij gaat als voormalig VVD’er uit Limburg over z’n nek van die CDA-gasten.

bron foto